Dünyaca ünlü kedileri, efsanelere konu olmuş gölüyle Urartular’a başkentlik yapmış kadim bir kent desek herkesin aklına doğrudan Van gelir. Böylesine zengin tarihi ve doğal güzellikleri olan bir kentin yemekleri de bir o kadar güzel! Yemeklere lezzet veren ve onları diğerlerinden farklı kılan unsurlar arasında yöreye özgü tereyağı, salça ve otlar gösterilebilir. Pilavdan inci kefaline, çorbadan soğuk mezeye kadar pek çok farklı Van lezzetini tanımak istiyorsanız doğru yerdesiniz!

1. Van’ın Otlu Pilavı: Çiriş Pilavı

Van’a özgü çiriş otu ile hazırlanan bu bulgur pilavı, Van’ın en özgün lezzetlerinden biri olarak bilinir. İçerisine çiriş otundan başka nohut, havuç ve karabiber de eklenir. Bulgurun doyurucu özelliği çiriş otunun besin ve vitamin değeri yüksek faydalarıyla buluşunca yemesi hem keyifli hem sağlıklı bir hâl alır.

2. Ayran Aşı Çorbasına Benzer: Kurut Aşı

Kurut aşı, bir tür kurutulmuş ve fermente edilmiş yoğurt olan kurut ile hazırlanan ve ayran aşı çorbasına benzer görünümde bir çorba. Hazırlanırken içerisine et suyu, salça, erişte, nane, eritilmiş kurut, yeşil mercimek, maydanoz, sarımsak ve kuru soğan eklenir. Böylece besin değeri artırılan çorba ana yemek olarak da tüketilebilir.

3. Van Gölü’nden Gelen Lezzet: Tandırda İnci Kefali

Van Gölü’nün tuzlu ve sodalı sularında yetişen inci kefali, Van balığı olarak da bilinir. Tandırda yavaş yavaş pişirilen inci kefalini, ağızda dağılan yapısı ve yumuşacık tadıyla Van’da tadabileceğiniz lezzetlerin arasına ekleyebilirsiniz. Yanında limonla servis edilen tandırda inci kefalini bol salatayla birlikte yiyebilirsiniz.

4. Lezzeti Tescillenmiş: Keledoş

Coğrafi işaret tescilli bir yemek olan keledoşun tarihi 1800’lü yılların öncesine dayanır. Van’dan başka Ağrı, Muş ve Bitlis’te de değişik türleri yapılır. Kuşbaşı kuzu eti, nohut, yeşil mercimek ve buğday ile hazırlanan keledoşun üstüne ise çeşitli baharatlarla hazırlanmış sos ilave edilir.

5. Hafif ve Soğuk Meze Arayanlara: Ispanaklı Borani

Akdeniz’in hafif ve soğuk mezelerini andıran ıspanaklı borani, ıspanak ve soğanların zeytinyağında kavrulduktan sonra sarımsaklı yoğurtla karıştırılmasıyla hazırlanır. Daha sonra üzerine Van usulü hazırlanmış salçalı sos dökülür ve soğuk olarak tüketilir. Genelde yaz aylarında tüketilen bu hafif lezzeti evde kendiniz de rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Her ne kadar Hatay ile özdeşleşmiş olsa da Van mutfağının aranan lezzetlerindendir.

6. Mercimek ve Soğanın Lezzetli Buluşması: Sengeser,

Ana malzemeleri soğan ve yeşil mercimek olan sengeser, az malzemeyle ne kadar lezzetli bir yemek hazırlanabileceğinin en güzel örneklerinden biri! Bu yemeği hazırlarken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise soğanların oldukça ince doğranması gerektiği. Sarımsaklı yoğurt ve sos ile lezzetlendirilen sengeser yemeği, hazırlandıktan sonra üzerine ince kıyılmış maydanozlarla süslenerek servis edilir.

7. Kahvaltıların Vazgeçilmezi: Murtuğa

Murtuğa, özellikle kahvaltılarda sıkça tüketilen ve omleti andıran bir yiyecek olarak bilinir. Ancak Van’a gittiğinizde sabah kahvaltısına ek olarak akşam yemeklerinde de yöre halkı tarafından tüketildiğini görebilirsiniz. Doğal tereyağı ile hazırlanan murtuğayı klasik omletlerden ayıran en büyük fark ise hazırlanırken içine un katılması.

Gezi rehberinize yeni yerler eklemek ve daha fazlası için Zirkon Suit Otel Blog Sayfasını Kontrol Edebilirsiniz.

Total Views: 152Daily Views: 1

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.