Almatı’da gezilecek yerler nerelerdir?

Kazakistan’ın en büyüleyici kentlerinden biri olan Almatı, hem modern yüzü hem de geleneksel mimarisiyle dikkat çekiyor. Orta Asya’nın bu dinamik şehrinde dolaşırken Sovyet döneminden kalma mimari eserlere, yemyeşil parklara, tarihi pazarlara ve ilginç müzelere rastlayabilirsin.

Panfilov Parkı, Shymbulak Kayak Merkezi, Zenkov Katedrali gibi güzellikleri bünyesinde barındıran şehir, aynı zamanda Tanrı Dağları’nı selamlıyor. Almatı’nın keşfedilmeyi bekleyen en özel rotalarına göz atmaya hazır mısın?

Almatı’ya gitmek için vize gerekli mi?

Kazakistan’a gitmek için 30 günü aşmayan seyahatlerde vizeye ihtiyaç duyulmuyor. 30 günden uzun sürecek ziyaretlerin için Kazakistan’ın ilgili diplomatik temsilciliklerinden vize alman gerekebilir.

Almatı’ya ne zaman gidilir? 

Almatı karasal iklime sahip. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise soğuk ve yağışlı geçiyor. Şehri ziyaret etmek için en uygun dönemler ilkbahar ve sonbahar ayları.

Almatı’nın meşhur yemekleri neler? 

Almatı’da geleneksel kazak yemeklerine giriş yapacaklar için başlangıç olarak en ünlü yemeklerden olan beşparmak, Uygur mantısı ve kımız gibi lezzetleri tatmalarını öneririz.

1. Park 28 Panfilovtsev

Almatı’nın en gözde yerlerinden biri olan 28 Panfilovtsev Parkı, tahmin edileceği üzere şehir merkezinde bulunuyor. En az adı kadar ilginç bir yer olan bu park, huzurlu atmosferi ile öne çıkıyor. 18 dönümlük bir alanda yer alan bu park, 1870 yılından bu yana hizmet veriyor. Doğa ve tarih meraklıların ilgi duyabileceği 28 Panfilovtsev Parkı, ilk kurulduğu dönemde bir tür kent bahçesi olarak tasarlanmış. Yıllar içinde büyük değişimler yaşayan ve genişletilen park, aynı zamanda farklı isimlere de sahip olmuş.

Park, günümüzde Sovyet kahramanı General İvan Panfilov’un adını taşıyor. Bu açıdan bakıldığında hayatını kaybeden Kazak askerlerinin anısına saygı duruşu niteliğindeki park, tarih ile doğanın müthiş uyumunu yansıtıyor.  Bu arada parkın merkezinde aynı adı taşıyan bir anıt bulunuyor. Aynı zamanda 28 Panfilovtsev Parkı, Zenkov Katedrali gibi özel bir yapıya komşu. Aynı şekilde Kazak Halk Müzik Enstrümanları Müzesi de parkın bulunduğu alanda konumlanıyor.

Yazar Notu: Park 28 Panfilovtsev’e toplu taşıma ile ulaşmak için en uygun durak, Almatı metrosundaki “Zhibek Zholy” istasyonu. İstasyondan kısa bir yürüyüşle parka ulaşabilirsin.

2. Zenkov Katedrali

Almatı içinde dini yapılarından birine göz atmak istersen, “Yükseliş Katedrali” olarak da biliniyor. Panfilov Parkı’nın içinde yer alan bu katedral, tarihi boyunca birçok felakete maruz kalmış olmasına rağmen günümüze sağlam biçimde ulaşabilmiş durumda.

1904-1907 yılları arasında yapılan Zenkov Katedrali, Rus Ortodoks mimarisinin barok tarzından esintiler sunuyor. Çivisiz bir yapıya sahip olmasından ötürü büyük ilgi gören bu özel yapı, mimari bir şaheser olarak tanımlanıyor. Bu arada Zenkov Katedrali’nin inşa edildiği dönemde dünyanın en yüksek 10 binasından biri olduğunu belirtelim.

1911 yılında yaşanan büyük depreme rağmen neredeyse hiç hasar almayan katedral, gücü konusunda herkesi şaşırtmayı başarmış. İç duvarları yerel sanatçı Nikolay Gavrilovich Khludov tarafından yapılan katedralin Sovyet döneminde müze ve konser salonu olarak da kullanıldığı biliniyor.

Giriş ücreti

  •  Ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • 07.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

3. Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi

Sadece Almatı’nın değil aynı zamanda Kazakistan’ın en eski ve en büyük müzelerinden biri olan Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi için büyük bir kültürel hazine demek mümkün. 1985 yılında açılan bu devasa müze, Kazakistan’ın tarihi, kültürü ve etnik çeşitliliğine bir bakıma ayna tutuyor. Müzenin 1830’lu yıllarda Rusya’da oluşturulmaya başlanan koleksiyonlarla temellendiği belirtiliyor.

Geniş bir alana yayılan Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi’nde toplamda 7 sergi salonu mevcut. 300 binin üzerinde eserin yer aldığı müzede arkeolojik ve etnografik eserlerin haricinde fotoğraflar, halılar, mücevherler, nadir bulunan kitaplar, el yazmaları ya da seramikler ziyaretçilerle buluşuyor. Altın Adam’ın kostümünün bir kopyasına da ev sahipliği yapan Kazakistan Cumhuriyeti Merkez Devlet Müzesi’nde özellikle “Modern Kazakistan” isimli bölüm büyük bir ilgi görüyor. Müze ve Cumhuriyet Meydanı arasında sadece 300 metrelik bir mesafe bulunuyor.

Giriş ücreti

  • Kişi başı 500 KZT

Açık olduğu saatler

  • Salı hariç 09.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

4. Almatı Müzik Enstrümanları Müzesi

Tematik bir alana odaklanan Almatı Müzik Enstrümanları Müzesi, 2013 yılından bu yana ziyaretçilere açık. Müzikle ilgilenen herkese hitap eden bu kültürel miras, hem turistlerden hem de bölge halkından tam not almayı başarıyor.

Müzeye ev sahipliği yapan binanın 1908 yılında inşa edildiğini görüyoruz. Bu bina aynı zamanda Almatı şehrinde görebileceğin en orijinal binalar arasında. Müzede genel itibarıyla geleneksel diyebileceğimiz Kazak, Kırgız, Özbek ve Türk müzik aletlerine yer veriliyor. Özellikle de dombra, kobız ya da şankobyz gibi müzik aletleri, biraz daha öne çıkıyor. Müzede interaktif sergilerle enstrümanların yapımı ve kullanımı hakkında bilgi edinmene de olanak tanınıyor.

Giriş ücreti

  • Kişi başı 1000 KZT

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

5. Cumhuriyet Meydanı

Almatı’nın en büyük meydanı olan Cumhuriyet Meydanı, Bağımsızlık Meydanı olarak da biliniyor. Şehrin kalbi diyebileceğimiz bu ikonik meydan, genellikle halka açık etkinlikler ve resmi törenler için kullanılıyor. Aynı zamanda bölge halkı ve turistler için de ideal bir buluşma yeri.

Meydanın en önemli noktası, hiç kuşkusuz ki Bağımsızlık Anıtı. Anıt, 28 metrelik yüksekliği ile görkemli bir yapı olarak kendine yer buluyor. Altın Adam Heykeli önünde pek çok turist gibi sen de fotoğraf çekebilirsin. Kanatlı bir leoparın da yer aldığı bu heykel, aslında Kazak topraklarının gücünü simgeliyor. Sovyet dönemi içinde inşa edilen meydan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı ve Almatı Belediye Binası gibi popüler yerlere yürüme mesafesinde bulunuyor.

6. Yeşil Pazar

Almatı’da alışveriş için uygun bir yer arıyorsan Yeşil Pazar’a yönelebilirsin. Turistlerin yöresel lezzetleri keşfetmek adına uğradıkları bu büyük pazar, aynı zamana tarihi bir niteliğe de sahip. Kök Bazaar ya da Green Market gibi isimlerle de anılan bu tarihi pazar alanı, Kazakistan’ın kültürel zenginliğini keşfetmek için büyük bir fırsat sunuyor.

Şehrin en büyük kapalı pazarı olan Yeşil Pazar’da aradığın her türlü ürüne ulaşabilirsin. Genel olarak yiyecekten giysiye, ayakkabıdan takıya kadar geniş bir yelpaze ile karşılaşman mümkün. Diğer yandan pazarın belli bölümlerinde yerel zanaatkârların yaptığı takılar, geleneksel Kazak giysileri ve antika eşyalar da mevcut. Gogol ve Zenkov caddelerinin birleştiği yerde konumlanan otantik pazar, 1875 senesinden bu yana aynı yerde hizmet veriyor.

7. Kasteyev Devlet Sanat Müzesi

Almatı’nın kültürel mirasının önemli bir parçası olan Kasteyev Devlet Sanat Müzesi, Orta Asya’nın en prestijli müzeleri arasında gösteriliyor. Kazak ve Rus sanatının önemli örneklerine ev sahipliği yapan müzede 25 binden fazla eser yer alıyor. Kazakistan’ın ünlü sanatçılarından Abylkhan Kasteev’e ait özel resim koleksiyonu, müzenin en dikkat çekici bölümlerinden biri.

Kazak sanatının önde gelen örneklerinin haricinde Rus sanatının ve geleneksel el sanatlarının da kendine yer bulduğu müze, 1974 senesinden bu yana aktif. Geleneksel ve modern tablolardan heykellere, grafiklerden uygulamalı sanat eserlerine tanıklık etmek için Kasteyev Devlet Sanat Müzesi’ne şans vermelisin.

Giriş ücreti

  •  Kişi başı 500 KZT

Açık olduğu saatler

  • Pazartesi hariç 10.00 ile 18.00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

8. Kok Tobe

Gök Tepe olarak da bilinen Kok Tobe, Almatı’nın en yüksek noktalarından biri. Şehri panoramik olarak gözler önüne seren Kok Tobe, 1100 metre yükseklikte konumlanıyor. Kok Tobe’ye ulaşım, genellikle teleferik ile yapılıyor. Bu keyifli teleferik yolculuğu sırasında Almatı’nın eski bölgeleri ve çevresindeki dağ manzaralarına da tanıklık edebilirsin.

Tepe noktasında, küçük de olsa bir hayvanat bahçesi ve çocuklar için ayrılmış oyun alanları bulunuyor. Ayrıca çeşitli anıtlar, eğlence parkları ve restoranlar da mevcut. Normalde Kazakistan’ın en uzun televizyon kulesine ev sahipliği yapan bu alan, 2013 yılındaki değişimle beraber kapsamlı bir eğlence alanına dönüştürülmüş.

Yazar Notu: Teleferik yerine yürüyerek zirveye çıkmayı tercih edersen, yaklaşık 2 kilometrelik bir patika seni bekliyor olacak. Hava durumunu kontrol etmeyi unutma. Rüzgârlı ya da yağışlı havalarda bu parkur biraz zorlayıcı olabilir.

9. Central Park (Gorky Parkı)

Central Park ya da bir başka ifadeyle Gorky Parkı, Almatı’nın en sevilen ve popüler parklarından biri. 100 dönümlük bir alan üzerine kurulu olan bu park, özellikle yürüyüş alanları, bolca ağaç ve çocuk oyun alanlarıyla ziyaretçilerini mest ediyor.

Dinlenmek ya da sakin bir yürüyüş yapmak için tercih edebileceğin Central Park, Sovyetler Birliği döneminde “en iyi park” unvanına ulaşmış. Maxim Gorky’ye adanmış bu popüler parkın 1856’da kurulduğu biliniyor. Bu arada parkın Yeşil Pazar ve Panfilov Parkı gibi turistik yerlere de çok yakın olduğunu belirtmeliyiz.

10. Butakovskiy Şelalesi

Butakovskiy Şelalesi, Almatı’nın doğal güzellikleri arasında yer alıyor. Şehir merkezinin gürültüsünden uzaklaşmak isteyenlerin yöneldiği bu tabiat güzelliği, tam olarak Zaili Alatau Dağları’nın eteklerinde konumlanıyor. Şelale, aynı zamanda şehrin merkezine yaklaşık olarak 15 km uzaklıkta. Araçla yaklaşık 30-40 dakika içinde Butakovka Vadisi’ne ulaştıktan sonra şelaleye doğru yürümen gerekiyor.

Butakovskiy Şelalesi’ne giden parkur, doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin beklentilerini fazlasıyla karşılıyor. Butakovskiy Şelalesi özellikle de dağ manzaralarına tanık olmak ya da kuş seslerinin eşlik ettiği bir yolculuğu denemek isteyenler için harika bir fırsat sunuyor. Şelalenin buz gibi suyu yaklaşık 30 metrelik bir yükseklikten akıyor.

11. Almatı Botanik Bahçesi

Almatı şehrinin doğal alanlarından biri olan Almatı Botanik Bahçesi, merkeze birkaç km uzakta yer alıyor. Huzurlu bir kaçış noktası diyebileceğimiz Almatı Botanik Bahçesi, 1000’in üzerinde bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Oldukça zengin bir floraya sahip olan bu dev botanik bahçesinde tropikal, subtropikal ve dağ bitkileri gibi farklı iklimlerden gelen bitki türlerini keşfedebilirsin.

Alatau Dağları ile komşu olan Almatı Botanik Bahçesi’nin en çok ilgi gören kısmı ise Japon Bahçesi. Farklı ülkelerden özel olarak getirilen ağaç türleri, botanik bahçesindeki çeşitliliği artırıyor. Burayı özellikle de nisan-mayıs aylarında ziyaret etmeni öneriyoruz.

12. Büyük Almatı Gölü

Almatı’nın güneyinde yer alan Büyük Almatı Gölü, şehre tatlı su sağlayan önemli bir rezervuar konumunda. Diğer yandan turistik bir destinasyon olarak da değerlendirilen Büyük Almatı Gölü, Tanrı Dağları’nın eteklerinde bulunuyor. Deniz seviyesinden 2.511 metre yükseklikte yer alan göl, aynı zamanda Alatau Milli Parkı’na dahil. Sonbahar aylarında parlak turkuaz rengini almasından dolayı bu dönemlerde göle ilginin arttığını söyleyebiliriz.

Bahar aylarında ise eriyen karların da etkisiyle çok özel mavi tonuna kavuşuyor. Bu durum, gölün sene boyunca ne denli dinamik bir yapıya sahip olduğunun da göstergesi. Büyük Almatı Gölü’nün etrafında çok sayıda dağ zirvesi bulunuyor. Bu görüntüler aynı zamanda fotoğraf tutkunlarına da heyecan verici fırsatlar sunuyor.

Yazar Notu: Göle ulaşmak adına kesinlikle arazi araçlarından yararlanmalısın. Bu yol oldukça dağlık ve dik bir yapıda olduğu için seni zor duruma düşürebilir. Ayrıca kış aylarında göle giden yolun kar nedeniyle kapandığını hatırlatalım.

13. Şımbulak (Çimbulak) Kayak Merkezi

Listemizin son kısmında seni Şımbulak Kayak Merkezi ya da bir başka deyişle Çimbulak Kayak Merkezi isimli yere götürüyoruz. Burası sadece Almatı’nın değil aynı zamanda tüm ülkenin en büyük kayak merkezi. Tanrı Dağları’nın hemen eteklerinde konumlanan bu devasa kayak merkezi, deniz seviyesinden 3200 metre yükseklikte.

Özellikle de kış sporlarına ilgi duyanlar için kelimenin tam anlamıyla bir cennet olan bu yerde kayak haricinde dağ bisikleti, doğa yürüyüşleri ve paten yapmak mümkün. Zirve çok zorlu görünse de teleferikler sayesinde buraya pratik şekilde ulaşabilir ve harika dağ manzarasının keyfini sürebilirsin. Şımbulak Kayak Merkezi, Almatı şehir merkezine yaklaşık 25 km uzaklıkta. Eğer kayak eğitimi almak istersen burada her seviye içi uygun eğitmenler bulunuyor.

Yazar Notu: Kayak merkezinin girişinde hem kayak hem de snowboard ekipmanlarını kiralama şansın bulunuyor.

Almatı’da Gezilecek Yerler: Zirkon Suit Otel’den Kültürel Bir Yolculuk

Zirkon Suit Otel olarak, misafirlerimizin sadece konforlu bir konaklama değil, aynı zamanda keşfetmeye değer yerler hakkında bilgi sahibi olmasını da önemsiyoruz. Bu doğrultuda, Kazakistan’ın gözde şehirlerinden biri olan Almatı’da gezilecek yerleri ele aldığımız bu yazı, siz değerli konuklarımız için hazırlandı. Doğal güzellikleri, tarihi zenginlikleri ve modern şehir yaşamıyla Almatı, görülmeye değer rotalar arasında yer alıyor. Ataşehir otel, Kadıköy otel ve Maltepe otel seçenekleriyle konuklarını ağırlayan Zirkon Suit Otel, Almatı gezisi planlayanlara ilham olacak detayları bu içerikte sunuyor.

Total Views: 14Daily Views: 1

Award Winning Produce

Order Online

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.