Samsun’da Gezilecek Yerler Tam Listesi
Türkiye’nin nüfus bakımından 16. büyük şehri, Orta Karadeniz’in ise en kalabalık şehri olan Samsun, ilk çağlara kadar uzanan zengin bir tarihe sahip. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadele’yi başlattığı şehir olmasıyla da ayrı bir öneme sahip olan Samsun, binlerce yıllık görkemli yapılara ve Osmanlı döneminin en güzel ahşap camilerine ev sahipliği yapıyor.
Samsun’da Atatürk’ün şehre ilk ayak bastığı anı simgeleyen Tütün İskelesi’ndeki balmumu heykeller, ünlü Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi gibi Kurtuluş Savaşı dönemi ruhunu günümüze taşıyan etkileyici yerler şehrin ruhunu yansıtıyor. Her yeri buram buram tarih kokan ve geçmişe yolculuk yapabileceğin bu şehri keşfe çıkmadan önce şehre gidenler tarafından merak edilen sorularla yazımıza başlıyoruz.
Samsun’da kaç günde gezilir?
Köklü tarihi ve zengin kültürel yapısıyla çok sayıda tarihî ve doğal güzelliğe ev sahipliği yapan Samsun’da gezebileceğin birçok yer bulunuyor. Bu nedenle Samsun’u tam olarak keşfetmek ve şehrin tadını çıkarmak için en az 4-5 gününü ayırmalısın.
Samsun’da ne yenir?
Doğal güzelliklerinin ve tarihsel öneminin yanı sıra yöresel yemekleriyle de dikkat çeken Samsun’da denemen gereken birçok lezzet bulunuyor. Samsun seyahatin sırasında Bafra pidesi, kağıtta hamsi, mantarlı pilav, baklalı sarma, haluçka, yazı pancarı, büryan ve kocakarı gerdanı gibi lezzetli yemeklerin mutlaka tadına bakmalısın.
Samsun’a hangi ayda gidilir?
Ilıman bir havaya sahip olan Samsun her mevsim ayrı bir güzellik sunuyor. Kış aylarında kaplıcaların, yaz aylarında denizin ve güneşin, bahar aylarında ise doğanın tadın çıkarabilirsin.
1. Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi
Samsun’un simgeleri arasında yer alan Bandırma Vapuru, aslına uygun olarak restore edildikten sonra 2006 yılında müze olarak ziyarete açıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında önemli bir rol oynayan ve Mustafa Kemal Atatürk’ü Samsun’a götüren vapur olması ile ünlü Bandırma Vapuru, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının balmumu heykelleri ile süslü odaları, sergi salonları, dönem mobilyaları ve tarihi belgeleriyle Samsun’da kesinlikle ziyaret etmen gereken önemli yerlerden biri.
Bandırma Vapuru’nun hemen yanında 35.000 metrekare gibi geniş bir alana yayılan Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’nde ise Çanakkale Savaşı’ndan başlayarak Kurtuluş Savaşı’nın sonuna kadar uzanan süreçler etkileyici sergilerle anlatılıyor. Dönemi yansıtan etkileyici anıtlar, figürler, madalyalar, denizaltı mayınları, torpidolar, tüfekler, toplar ve uçaksavarlar gibi etkileyici objeleri inceleyebileceğin açık hava müzesi mutlaka görmen gereken yerlerden.
Giriş ücreti
- Yetişkin: 20 TL
- Öğrenci: 5 TL
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.30-16.45
2. Onur Anıtı
Cumhuriyet Caddesi üzerinde yer alan Onur Anıtı, etkileyici Atatürk heykeli ile şehrin simgelerinden biri. 1932 yılında Avustralya’da inşa edilen ve vapurla Samsun’a getiren heykelde şahlanan bir atın üstünde Mustafa Kemal Atatürk tasvir ediliyor. Kurtuluş mücadelesini anlatan at arabaları ile mermi ve cephane taşıyan Anadolu halkının kabartmalarının da bulunduğu Onur Anıtı, Samsun gezinde mutlaka uğraman gereken yerler arasında.
Yazar Notu: Tramvay durağına yürüme mesafesinde yer alıyor.
3. Samsun Atatürk Parkı
Samsun’un en hareketi noktalarından Cumhuriyet Meydanı’nın hemen yanında yer alan ve şehrin etkileyici simgelerinden biri olan Onur Anıtı’na da ev sahipliği yapan Atatürk Parkı, rengarenk çiçeklerle süslü yürüyüş yolları, dinlenme ve çocuk oyun alanları ile şehrin kalabalığından kolayca uzaklaşabileceğin, yemyeşil doğal güzelliklerin tadını çıkarabileceğin çok sevilen bir gezi alanı.
4. Amisos Tepesi
Şehre ziyarete gelen turistlerin ilk uğradıkları yerlerden olan Amisos Tepesi hem sunduğu panoramik manzaralar hem de tarihî hazineleriyle Samsun’da görülmesi gereken yerler listesinin başında yer alıyor. 2008 yılında kapılarını ziyaretçilerine açan, M.Ö. 6. yüzyılda ilk yerleşimlerin başladığı tepede pek çok medeniyetten kalan etkileyici yapılar, tüm dünyadan ziyaretçi çekiyor.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 09.00-22.00
Yazar Notu: Amisos Tepesi’ne Samsun Teleferik veya toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsin.
5. Sevgi Gölü
İsmini sunduğu güzel manzaralardan alan Sevgi Gölü, kuğuların süzüldüğü göleti dikkat çekiyor. Samsun’un çok sevilen turistik noktalarından biri olan Sevgi Gölü, çevresini saran yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, mangal yapabileceğin mesire alanları, kır bahçeleri ve yöresel Karadeniz lezzetlerini tadabileceğin restoranlarıyla keyifli bir gün sunuyor. Gölün hemen yanında yer alan hayvanat bahçesi ise çocuklu ailelerin Samsun’da sıkça ziyaret ettiği yerler arasında.
6. Doğu Park
Batı Park ile Samsun’un en büyük parkı olan ve Bandırma Vapuru’na kısa bir yürüyüş mesafesinde yer alan Doğu Park, kolayca ulaşabileceğin ve keyifle gezebileceğin yerler arasında. Milli Mücadele Açık Hava Müzesi ve Samsun Hayvanat Bahçesi’nin yanı sıra sahil boyunca uzanan yürüyüş parkurları, geniş yeşil çim alanları, çocuk oyun alanları, spor sahaları, bisiklet ve koşu yollarıyla çok sevilen bir dinlenme alanı olan Doğu Park’ta hemen dikkatini çekecek Atatürk’ün etkileyici heykeli de görülmeye değer güzellikte.
7. Gazi Müzesi
1940 yılında Mantika Palas ya da Mıntıka Palas olarak bilinen otelin restore edilmesi ile ziyarete açılan müze her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret ediliyor. 509m²’lik alananda, iki katlı olan tarihî yapının dış duvarları yığma tuğla, iç bölmeleri bağdadi olarak inşa edilmiştir. Müzede, Milli Mücadele dönemine ait fotoğraflar, Atatürk ve komutanlarının çalışma masasında tasvir edildiği balmumu heykelleri, Atatürk’ün Samsun’da ilk ayak bastığı yer olan Tütün İskelesi’nin minyatür bir örneği, ünlü Bandırma Vapurunun minyatürü ve Atatürk’ün kişisel eşyalarını göreceğin müze seni tarihte yolculuğa çıkaracak.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.30-16.30
Yazar Notu: Tekerlekli sandalye kullananlar için özel bir girişi bulunuyor.
8. Amazon Köyü
Samsun’da gezebileceğin en ilginç yerlerden biri olan de Amazon Adası içinde yer alan Amazon Köyü adını, M.Ö. 1000 ile 2000 yılları arasında bu bölgede yaşadığı düşünülen Amazonlardan almaktadır. Köyde bulunan etkileyici balmumu heykelleri, dönemin savaş aletleri ve Amazon çadırları ile kendini film setinde gibi hissedeceğine eminiz. Rehberli turlarla gezebileceğin ve Amazonların yaşam tarzı ile ilgili etkileyici bilgiler alabileceğin Amazon Köyü, Samsun İlkadım’da yer alıyor.
Giriş ücreti
- Yetişkin 20 TL
- Öğrenci 5 TL
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 08.00-18.45
Yazar Notu: Tekerlekli sandalye kullananlar için özel bir girişi bulunuyor.
9. Tekkeköy Mağaraları
İlk insanlardan kalan yerleşimlerin bulunduğu Tekkeköy Mağaraları, bu özelliği ile tüm dünyadan tarih ve arkeoloji meraklarını kendine çekiyor. Büyüleyici mağaralarda yapılan kazılarda farklı dönemlere ait çok sayıda mezar, mağara resimleri, el yapımı aletler, insan yüzü kabartmalı vazolar ve taş aletler bulunuyor.
Sadece Samsun’dan değil, tüm Türkiye’den turların düzenlendiği ve M.Ö. 60.000 yılına uzanan bir tarihe sahip Tekkeköy Mağaraları, Hitit ve Frig döneminde de kullanılmış. 1977 yılında sit alanı ilan edilerek koruma altına alınan ve 2013 yılında ziyarete açılan mağaralar, 360.000 metrekarelik Arkeoloji Vadisinde sıralanıyor.
10. Gazi Parkı
2017 yılında yenilenen Gazi Parkı, çam ormanları arasında uzanan, bölgenin en sevilen dinlenme alanlarından. Kır bahçeleri, eğlenceli çocuk oyun alanları, yürüyüş parkurları ve bisiklet yollarıyla çevrili park, 58 dönüm gibi geniş bir alana yayılıyor. Şehir merkezinden kolayca ulaşabileceğin Gazi Parkı’nda günün tüm yorgunluğunu atabilir, doğanın tadını çıkarabilirsin.
11. Samsun Kent Müzesi
2013 yılında ziyarete açılan Samsun Kent Müzesi, Samsun’un sosyal yaşamını, kültürünü, gelenek ve göreneklerini anlamak için uğraman gereken yerlerden biri. Tarihî Kentler Birliği ödülü alan ve zengin koleksiyonlarıyla Avrupa’nın en prestijli kent müzeleri arasında gösterilen Samsun Kent Müzesi hem çarpıcı dış mimarisi hem de etkileyici sergileriyle dikkat çekiyor.
Müzede Samsun’da doğmuş ünlü isimler, Kurtuluş Savaşı dönemi, yüzlerce yıldır yapılan tütüncülük hakkında detaylı bilgiler, yöresel kıyafetler, günümüze kadar şehirde yaşanmış olan afetler, Samsun’un demografik yapısı, tarihi ve mimari özellikleri gibi pek çok bölümü gezebilir, balmumu heykelleri ve antikaları inceleyebilirsin.
Giriş ücreti
- MüzeKart geçerli
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü: 08.30 – 16.45
12. Çakırlar Korusu
Atakum’un İncesu Yalı mevkiinde yer alan Çakırlar Korusu, Atakum merkeze sadece 19 kilometre uzaklıkta yer alan ve çok sevilen bir yeşil alan. İçinde yapay göletler, onlarca çeşitli ağaç arasında uzanan yürüyüş parkurları, donanımlı kamp alanları, tenis kortları, spor sahaları, kafeler, kır bahçeleri ve mesire alanlarının bulunduğu Çakırlar Korusu, özellikle hafta sonları oldukça kalabalık oluyor.
Sadece Samsun’dan değil çevre illerden de günübirlik geziler için ziyaret edilen Çakırlar Korusunun ahşap şehir teraslarında harika doğa fotoğrafları çekebilir ve tertemiz havada yorgunluk atabilirsin.
Açık olduğu saatler
- Cuma – cumartesi: 08.00 – 01.00
- Diğer günler: 08.00-23.00
13. Gölalan Şelalesi
Canik ilçesine bağlı Gölalan Köyü’ne kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Gölalan Şelalesi, asırlık selvi ağaçlarının arasından dökülen bembeyaz sularıyla görülmeye değer tabiat harikası. Bakir doğal güzelliğini koruyan ve Samsun’un doğa harikalarından biri olan Gölalan Şelalesi, şehir merkezine oldukça yakın bir konumda yer alıyor.
Yürüyüş yollarıyla güzelliğini keşfe çıkabileceğin, çam ve selvi ağaçları arasında kamp yapabileceğin şelalenin tertemiz sularında yaz aylarında serinleyebilirsin.
14. Çiftlik Caddesi
Samsun’un en hareketli caddesi olan ve İstiklal Caddesi olarak da bilinen Çiftlik Caddesi, şehri keşfetmeye başlamak için en güzel noktalardan. Samsun’un sosyal hayatının kalbinin attığı yerlerden olan, trafiğe kapalı cadde boyunca ulusal ve uluslararası markaların satıldığı onlarca mağaza, restoran, kafe ve iş merkezi sıralanıyor.
Hem keyifli akşam yürüyüşlerine çıkabileceğin hem de alışveriş yapabileceğin Çiftlik Caddesi’ni gezdikten sonra yol üstü kafelerinin birinde mola vererek Karadeniz çayları eşliğinde yorgunluk atabilirsin.
15. Samsun Çarşamba
Samsun’a 37 kilometre uzaklıkta yer alan Çarşamba; Roma, Selçuklu ve Osmanlı döneminden kalan tarihî hazinelerinin yanı sıra Adapark gibi büyük gezi alanları ve gizli tabiat cennetleri ile görmen gereken yerler arasında. Samsun’da her yıl binlerce kişinin ziyaret ettiği başka bir önemli nokta olan Yeşilırmak Doğal Yaşam Parkı da Çarşamba merkezine sadece 6 kilometre uzaklıkta.
Yeşilırmak Ovası üzerinde kurulmuş Adapark’ın nehir manzaralı yürüyüş parkurlarının tadını çıkardıktan sonra Hitit ve Frigya medeniyetlerinden kalan tarihi hazineleri gezebilirsin. Sarp kayalardan dökülen bembeyaz sularıyla Karadeniz’in gizli cennetlerinden biri olan ve üç farklı şelaleden oluşan Kabaceviz Şelalelerini keşfe çıkabilirsin.
16. Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti
Türkiye’nin en büyük deltalarında biri olan Kızılırmak Deltası’nda yer alan Kızılırmak Kuş Cenneti; Liman, Balık, Uzun, Çernek, Tatlı, Karaboğaz, Gıcı Gölleri gibi 7 tane göle ve 350’ye yakın kuş türüne ev sahipliği yapıyor. Tepeli pelikanlardan şah ve deniz kartallarına kadar ender bulunan pek çok kuş türünü yakından görebileceğin kuş cennetinde ovalarda özgürce koşturan 450’ye yakın yılkı atını da yakından göreceksin.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne eklenen Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nin iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarıyla keşfe çıkabilir, gözlem kulelerinde muhteşem doğa manzaraların izleyebilirsin.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 10.00-18.00
Yazar Notu: Kızılırmak Deltası’na gitmek için en uygun zaman ilkbahar ve sonbahar ayları oluyor. Bu aylarda kuşların göç mevsimine denk gelebilirsin. Parkuru dilersen tur, bisiklet ve yürüyerek gezebilirsin. Tur için yetişkinlere 50, öğrencilere 45 TL ödemen gerekiyor.
17. Terme
Samsun’a 57 kilometre uzaklıkta Karadeniz kıyısında yer alan Terme ilçesi, bakir doğal güzellikleri ve tarihî mekanlarıyla keşfedilmeye değer güzellikte. Binlerce yıllık tarihinde Kilikyalılar, Medler, Persler ve Romalılar dahil onlarca medeniyetten izler taşıyan Terme, Samsun seyahatinde uğraman gereken yerlerden.
18. Ladik Gölü
Ladik Ovası’nda 870 hektar gibi geniş bir alana yayılan ve doğal yollarla oluşmuş bir göl olan Ladik Gölü, hem ev sahipliği yaptığı onlarca su kuşu hem de zengin balık çeşitliliği ile doğa gezileri ve balık avlama turlarının bir numaralı adresi. 7 kilometre boyunca uzanan Ladik Gölü’nün çevresini saran ahşap seyir terasları ve iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, her mevsim muhteşem manzaralar sunuyor.
Su sporlarının da değişmez adreslerinden biri olan Ladik Gölü’nde özellikle yaz aylarında su kayağı, kano, yelken ve uçurtma sörfü gibi pek çok aktivite ile eğlenceli zaman geçirebilirsin.
19. Çağlayan Şelalesi
Samsun’un mutlaka keşfedilmesi gereken doğa harikalarından biri olan Çağlayan Şelalesi, Çağlayan Köyü’ne sadece 7 kilometre uzaklıkta. Pek çok irili ufaklı şelalenin sıralandığı bölge, her mevsim doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin değişmez adreslerinden.
Sarp kayalar arasından dökülen bembeyaz suları, buz gibi kaya göletleri ve el değmemiş bakir doğa güzellikleri ile yeşilin her tonunu görebileceğin Çağlayan Şelalesi’nin soğuk sularında yaz aylarında serinleyebilir, kaya göletlerinin kenarında piknik yapabilir veya çadırını kurarak serin havada doğayla iç içe bir gün geçirebilirsin.
20. Tütün İskelesi (Kurtuluş Yolu)
Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs 1919’da Milli Mücadeleyi başlatmak için Samsun’da ayak bastığı ilk yer olması ile ünlü Tütün İskelesi, Samsun gezisinde mutlaka uğramanı önerdiğimiz yerlerden. Atatürk’ün ve silah arkadaşlarının iskeleye ilk ayak bastıkları anı ölümsüzleştiren birebir ölçekli balmumu heykelleriyle o anları tekrar yaşayabileceğin iskelenin geceleri aydınlatılan süs havuzları da manzarayı tamamlıyor. Tütün İskelesi, 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı gibi pek çok önemli etkinliğe de ev sahipliği yapıyor.
21. Balık Gölü
Kızılırmak Deltası’nda yer alan bir kıyı set gölü olan Balık Gölü, deniz bağlantısı olduğu için bölgedeki diğer göllere göre daha tuzlu ve balık çeşitliliği bakımından daha zengin. İsmini de balık zenginliğinden alan ortalama 1,5 metre derinliğindeki Balık Gölü, denizden gelen rüzgarların oluşturduğu 8 metre yükseklikteki delta kumulları ile benzersiz bir manzaraya sahip.
Doğa gezileri ve balık avlama turlarının düzenlendiği Balık Gölü’nde turlara katılarak Karaboğaz Göl, Liman Gölü, Cernek Gölü, Gıcı Gölü, Tatlı Göl ve Uzun Göl’ü de keşfe çıkabilirsin.
22. Nebiyan Dağı
Samsun’un 19 Mayıs ilçesine 30 kilometre uzaklıkta bulunan Nebiyan Dağı, turizm bölgesi ilan edilen önemli doğa gezi alanlarından biri. Deniz seviyesinden 1.224 metre yüksekliği ile Samsun’un en yüksek noktalarından biri olan ve sunduğu muhteşem manzaralardan dolayı doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarilerinin değişmez adresi haline gelen Nebiyan Dağı, aynı zamanda bölgeyi kuş bakışı izleyebileceğin ve muhteşem doğa fotoğrafları çekebileceğin yamaç paraşütü etkinliklerinin de ana merkezi konumunda.
Yaz aylarında dağcılık, kaya tırmanma ve kampçılık gibi etkinliklerin düzenlendiği Nebiyan Yaylası ise oksijen seviyesi yüksek havası ve gelişmiş konaklama olanaklarıyla yayla turizmi açısından oldukça gelişmiş. Pek çok etkileyici mağarayı da gezme şansı bulacağın Nebiyan Dağı, aynı zamanda tertemiz içme sularıyla da ünlü.
23. Samsun Kavak
Samsun’a sadece 50 kilometre uzaklıkta bulunan küçük Kavak ilçesi, yemyeşil doğa güzellikler içinde gizlenmiş tarihî hazineleri ile günübirlik gezi yapabileceğin yerlerden. İlçe, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait etkileyici tarihî yapıların bulunduğu Kaledoruğu Höyüğü için de tüm dünyadan tarih meraklıları tarafından ziyaret ediliyor.
- yüzyıl Selçuklu dönemi mimari eseri olan Çakallı Han, 1805 yılında inşa edilmiş ve ahşap mimarisiyle günümüze kadar sağlam kalmayı başarmış Dere Camii, 1873 yılında yine ahşap olarak inşa edilen ve etkileyici kabartmaları ile ünlü Bekdemir Köyü Ahşap Camii de Kavak’ta keyifle gezebileceğin tarihi yerlerden.
24. Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu
Samsun’da düzenlenen doğa yürüyüşleri ve sporlarının en önemli adresi olan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu, Türkiye’nin her yerinden gelen kampçılar ve dağcıları misafir ediyor. Vezirköprü ilçesine 19 kilometre, Samsun merkezine ise 127 kilometre uzaklıkta yer alan kanyon, el değmemiş doğal güzelliklerinin korunması için 2015 yılında tabiat parkı ilan edilerek koruma altına alındı.
3,5 kilometreye yaklaşan uzunluğu ve 450 metre su derinliği ile eşsiz bir manzara sunan Şahinkaya Kanyonu’nu kızılçam, zeytin, ardıç ağaçları arasında iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurlarında keşfe çıkabilir ve gezinizin en güzel fotoğraflarını burada çekebilirsin. Sarp yamaçlarda kaya kartalları ve şahinleri de görebileceğin kanyonun içindeki Altınkaya Baraj Gölü ise sevimli su samurlarına ev sahipliği yapıyor.
25. Samsun Cumhuriyet Meydanı
Şehrin merkez ilçesi İlkadım’da yer alan ve Samsun’un en önemli en hareketli iki meydanından biri olan Cumhuriyet Meydanı; restoranları, yol üstü kafeleri, iş merkezleri, bankaları, etkileyici anıtları ve heykelleri ile popüler buluşma noktalarından.
Samsun’un en büyük alışveriş merkezlerinden biri olan Bulvar AVM’ye ve akşam yürüyüşleri yapabileceğin Belediye Parkı’na da ev sahipliği yapan Cumhuriyet Meydanı’nda Samsun’da simgelerinden biri olan Onur Anıtı da çok ilgi görüyor.
26. Gümenez
4 kilometre uzunluğundaki sahiliyle Samsun’da denize girebileceğin başka bir popüler turistik yer olan Gümenez, Yakakent ilçesinde merkezi bir konumda bulunuyor. Arkası çam ormanları önü ise masmavi Karadeniz ile çevrili Gümenez sahili, oteller, kafeler, hediyelik eşya dükkanları, yürüyüş parkurları, bisiklet yolları ve spor sahaları ile günün her saati oldukça hareketli.
27. Göğceli Camii
Samsun’un Çarşamba ilçesinde Göğceli mezarlığı içinde yer alan ve 1206 yılında Anadolu Selçuklu Sultanı 1. Gıyaseddin Keyhüsrev döneminde inşa edilen Göğçeli Camii, Karadeniz’in en güzel camilerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Hiç çivi kullanılmadan ahşap malzemelerle ve yığma tekniği ile tasarlanan, günümüze kadar ayakta kalmayı başaran cami, sadece tarih meraklılarının değil mimariye düşkün olanlarında uğradığı yerlerden.
392 metrekare alanıyla Türkiye’nin en büyük ahşap camisi olan 300 kişi kapasiteli Göğceli Camii, Çarşamba ilçesini gezerken mutlaka uğraman gereken yerler arasında.
28. Saathane Meydanı
Cumhuriyet Meydanı ile Samsun’un en hareketli meydanı olan Saathane Meydanı, İlkadım ilçesinde kolayca ulaşılabilecek bir konumda yer alıyor. Şehrin sosyal hayatının kalbinin attığı Saathane Meydanı, 1887 yılında inşa edilen ve 1977 yılında yenilenmiş gösterişli saat kulesinden ismini alıyor. Meydan çevresinde yöreye özgü restoranlar, kafeler, baharatçılar, organik ürünler satan dükkanlar bulunuyor.
29. Samsun Teleferik
Atatürk Bulvarı’ndan Amisos Tepesi’ne kadar keyifli bir yolculuk yapabileceğin Samsun Teleferik, hem yerli hem de yabancı turistler tarafından çok seviliyor. Samsun ve Karadeniz’i kuş bakışı izleyebileceğin ve panoramik fotoğraflar çekebileceğin teleferik, deniz seviyesinden 323 metre yüksekliğe kadar ulaşıyor. Teleferik sayesinde keyifli bir yolculukla ulaşabileceğin Amisos Tepesi’nde tarihî hazineleri gezebilir ve muhteşem gün batımı manzarasını izleyebilirsin.
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 09.00-21.00
Yazar Notu: Sıra beklememek için erken gitmeni öneriyoruz.
30. Asarkale ve Kaya Mezarları
Bafra ilçesine 30 kilometre uzaklıktaki Kızılırmak Vadisi içerisinde yer alan Asarkale, Helenistik dönemde savunma amacıyla inşa edilmiş etkileyici bir antik yapı. Kızılırmak kenarındaki sarp kaya duvarlarına oyulmuş 3 tane büyüleyici güzellikteki kaya mezarına da ev sahipliği yapan Asarkale, Samsun’da düzenlenen tarih gezilerinin de önemli adreslerinden.
Deniz seviyesinden 300 metre yükseklikte yer alan kaleye kayalar içine oyulmuş tünellerden çıkabilir ve hem bu ilginç kaleyi inceleyebilir hem de panoramik Kızılırmak manzarasını izleyebilirsin.
31. Alaçam Mübadele Müzesi
Samsun’un en ilginç müzelerinden biri olan ve Alaçam ilçesinde Eski Şube Sokak üzerinde yer alan Alaçam Milli Mücadele Müzesi, hem etnografik hem de tematik eserlerin sergilendiği etkileyici koleksiyonları ile ilgi görüyor. 2012 yılında ziyarete açılan ve 1923 tarihli Lozan Anlaşması’nda yer alan mübadeleye ait belgeler, fotoğraflar ve göç edenlerin günlük eşyaları gibi pek çok objenin sergilendiği müzede Kurtuluş Savaşı’na ait pek çok önemli belgeyi de yakında görebilirsin.
Açık olduğu saatler
- Pazartesi günleri kapalı
- Diğer günler 08.30-16.45
32. Samsun Tren Garı
1926 yılında inşa edilen tarihî Samsun Tren Garı, Samsun Limanı’nı İç Anadolu Bölgesi’ne bağlamak amacıyla inşa edilmiş. Şehir merkezinden kısa bir yürüyüş ile ulaşabileceğin ve Samsun Otogarı’na da sadece 5 kilometre uzaklıkta yer alan tarihî tren garı, günümüzde aktif olarak kullanılıyor. 2015 yılında yenilenen ve 2020 yılında tekrar hizmete açılan Samsun Tren Garı, tarihî atmosferini hala korumayı başardığı için turistler tarafından ziyaret ediliyor.
33. Havza Atatürk Evi Müzesi
Samsun’un tarihî ilçesi Havza’da yer alan Havza Atatürk Evi Müzesi, tarihî önemi ve zengin koleksiyonlarıyla mutlaka görmen gereken yerler arasında. Atatürk’ün 1919 yılında karargâh olarak kullandığı Mesudiye Oteli’nin restore edilmesiyle ziyarete açılan müzede Atatürk’ün çalışma odası, kişisel eşyaları, döneme ait haberleşme araçları ve Atatürk’ün imzasının bulunduğu orijinal belgeleri yakından görebilirsin.
Açık olduğu saatler
- Pazartesi günleri kapalı
- Diğer günler 08.30-17.45
34. Suada Aquapark
Samsun’un merkezi ilçelerinden Canik’te Atatürk Bulvarı üzerinde yer alan Suada Aquapark, çok sevilen bir eğlence merkezi. İçinde yarı olimpik açık yüzme havuzu, her yaş grubu için farklı büyüklüklerde su kaydırakları, güvenlikli çocuk havuzları, seyir terasları ve kafeteryalar bulabileceğin Suada Aquapark, hem güzel manzarası hem de eğlence olanaklarıyla çocuklu ailelerin Samsun’da ilk uğraması gereken yerler arasında.
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 09.00-18.00
Yazar Notu: Sezonda yer bulmak için erken gitmeni öneriyoruz.
35. Piazza AVM
Canik ilçesinde Çarşamba Caddesi üzerinde yer alan ve 2013 yılında hizmete açılan Piazza AVM, hem Samsun’un hem de Karadeniz Bölgesi’nin en büyük alışveriş merkezi. İçinde ulusal ve uluslararası markaların satıldığı onlarca mağaza, sinema salonu, restoran, kafe ve etkinlik alanı bulunan alışveriş merkezi, şehir manzarası sunan devasa terasıyla da çok ilgi görüyor.
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 10.00-22.00
36. Çatalcam Plajı
Samsun’da denizin tadını çıkarabileceğin en güzel ve popüler plajlardan biri olan Çatalcam Plajı, kilometrelerce uzanan büyüleyici bir sahil şeridine Ege ve Akdeniz plajlarını aratmayan 350 metre uzunluğunda ve 50 metre genişliğinde ince kum sahili ile Çatalcam Plajı, Karadeniz’in mavi bayraklı 7 plajından biri.
Özellikle yaz aylarında hem Samsun halkı hem de yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilen plaj çevresinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin tesisler, kafeler, restoranlar bulunuyor.
Yazar Notu: Merkezden kalkan toplu taşıma araçları ile ulaşım sağlayabilirsin.
37. Ladik Akdağ Kayak Merkezi
Samsun’un en önemli kış turizm merkezi olan ve her yıl binlerce kişi tarafından ziyaret edilen Ladik Akdağ Kayak Merkezi, şehre sadece 7 kilometre uzaklıkta. Hem kayak ve snowboard yapmak hem de muhteşem kar manzaralarına şahit olmak için kış aylarında uğrayabileceğin Akdağ Kayak Merkezi, Karadeniz’in en modern kayak tesislerine sahip. Kayak merkezi; toplam 1.360 metreyi bulan pistleri, telesiyejleri ve kayak ekipmanları kiralayabileceğin tesisleri ile keyifli bir kış tatili yaşatıyor.
Her yaş grubu için kayak ve snowboard eğitimleri alabileceğin Akdağ Kayak Merkezi’nde deniz seviyesinden 1.450 ile 1.900 metre arasında değişen yüksekliklerde yer alan ve her zorluk derecesine göre düzenlenmiş dünya standartlarında pistlerin tadını çıkarabilirsin.
38. Vezirsuyu Tabiat Parkı
Büyüleyici doğal güzellikleri için 2011 yılında milli park ilan edilerek koruma altına alınan Vezirsuyu Tabiat Parkı, Samsun merkezine 31 kilometre, Vezirköprü ilçesine ise 23 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Kızılçam, sedir, ardıç ve meşe gibi onlarca ağaç türü ile çevrelenmiş tabiat parkının içerisinde iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, çocuk oyun alanları, mescitler, kır bahçeleri ve otopark gibi olanaklar bulabilirsin.
Yeşil ve mavinin buluştuğu Vezirsuyu Tabiat Parkı’nda amatör balıkçılık yapabilir; yelken ve kano gibi su sporlarıyla güzel zaman geçirebilir veya doğa yürüyüşlerine katılarak harika zamanlar geçirebilirsin
Giriş ücreti
- Araçla giriş 180 TL
39. Geyikkoşan
Karadeniz’de denize girebileceğin en güzel sahillerinden biri olan Geyikkoşan, masmavi denizi, tertemiz sahili ve gelişmiş turizm olanaklarıyla Samsun’un çok sevilen turistik noktalarından biri. Şehir merkezine 78 kilometre uzaklıkta, Alaçam ilçesinde yer alan Geyikkoşan’ın ince kumlu uzun sahiline havlunu sererek güneşlenebilir, gün boyu Karadeniz’in serin suların tadını çıkarabilir ve akşamları muhteşem gün batımı manzaraları eşliğinde yürüyüş yaptıktan sonra deniz manzaralı kafeler ve restoranlarla mola verebilirsin.
40. Samsun Salıpazarı
Samsun merkezine 54 kilometre uzaklıkta yer alan 20.000 nüfuslu küçük Salıpazarı ilçesi, lezzetli fındıklarının yanı sıra organik elma, armut, kiraz, çilek ve cevizleri ile ünlü. Tarihi ve doğal güzellikleri için günlük gezilerin düzenlendiği Salıpazarı’nda antik dönemlerden kalan etkileyici kaya mezarları ve Osmanlı döneminde inşa edilmiş pek çok büyüleyici ahşap camiyi gezebilirsin.
Samsun’un en çok ziyaret edilen doğa harikalarından biri olan Karacaören Şelalesi’ne de ev sahipliği yapan Salıpazarı’nda günümüze kadar ayakta kalmış Garpu Kalesi’ni ise rehberli turlar ile ziyaret edebilirsin.
41. Atakum
Samsun merkezine sadece 5 kilometre uzaklıktaki Atakum ilçesi, İlkadım ve Canik ile şehrin üç merkez ilçesinden. Orta Karadeniz ve Doğu Karadeniz’in en uzun sahiline sahip olmasıyla ünlü Atakum, ince kumlu güzel sahili, tertemiz denizi ve denizin içine kadar uzanan ahşap yürüyüş yoluyla hem tüm gün Karadeniz’in serin sularının tadını çıkarmak hem de akşam yürüyüşlerine çıkmak için ideal bir yer.
Atakum sahilinin çevresinde alışveriş merkezleri, kafeler, oteller, restoranlar ve eğlence merkezleri sıralanıyor. Samsun’da ilk uğramanız gereken yerlerden biri olan Atakum sahilinin çevresinde yöreye özgü Karadeniz mutfağından lezzetlerin tadına bakabileceğin birbirinden güzel restoranlar bulunuyor.
42. İlkadım
Samsun’un üç merkez ilçesinden ve en kalabalık noktalarından biri olan İlkadım ilçesi 7,5 kilometre uzunluğundaki sahili, her zaman hareketli limanı, alışveriş merkezleri, kaliteli otelleri, restoran ve kafeleri ile şehrin başka bir popüler gezi noktası.
Çocuklu aileler için keyifli bir gezi sunan Samsun Hayvanat Bahçesi, Mert Plajı ve Su Parkı, Samsun’un en sevilen eğlence merkezlerinden biri olan Akyol Lunapark, hem Karadeniz’i hem de şehri kuş bakışı izleyebileceğin Samsun Teleferik, Atatürk Parkı, Gazi Müzesi, Samsun Büyük Camii, İtalyan Katolik Kilisesi ve İsa Baba Camii gibi pek çok turistik noktası bulunan İlkadım, Samsun seyahatinde mutlaka uğraman gereken yerlerden.
43. Bafra
Samsun’un en çok ziyaret edilen ilçelerinden biri olan Bafra, şehir merkezine sadece 51 kilometre uzaklıkta. Kızılırmak’ın oluşturduğu bir ova üzerine kurulan ve verimli toprakları ile tanınan Bafra, Venedikliler, Cenevizliler, Rumlar ve Osmanlılar döneminden kalan tarihi hazinelerinin yanı sıra büyüleyici doğal güzellikleriyle de ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.
Hem kamp yapabileceğin hem de doğa yürüyüşlerine çıkabileceğin Liman Gölü, Bafra Kuş Cenneti ve Balık Gölü gibi çarpıcı doğa alanlarına ev sahipliği yapan Bafra’da, tarihseverler ise yüzlerce yıllık Asar Kalesi, Ali Bey Çeşmesi, Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’ne uğrayabilirler.
44. Canik
Samsun’un merkez ilçesiyken 2009 yılında merkezden ayrılarak ayrı bir ilçe olan Canik, tarihî hazineleri, kilometrelerce uzanan sahili ve tertemiz deniziyle mutlaka uğraman gereken yerlerden. Samsun’da en çok ziyaret edilen ve şehrin simgelerinden biri haline gelen Bandırma Vapuru ve Milli Mücadele Açık Hava Müzesi’ne ev sahipliği yapan Canik’te tarihî hazinelerle dolu Toptepe Tümülüsleri, çocuklu ailelerin eğlenceli bir gün geçirebileceği Suada Aqua Park, şehrin en büyük parklarından biri olan Doğu Park ve Samsun’un en çok fotoğraflanan doğa harikalarından Gölalan Şelalelerini keyifle gezebilirsin.
45. Havza
Samsun’a 84 kilometre uzaklıktaki tarihî ilçe Havza, hem Kurtuluş Savaşı döneminde Atatürk’ün Havza Genelgesi’nin yayınladığı yer olması hem de tarihî yapıları için sıkça ziyaret ediliyor. Atatürk’ün Havza ziyaretinde konakladığı ve günümüzde müze olarak ziyaret edebileceğin Atatürk Evi, yüzlerce yıllık Büyük Hamam, 2000 yıldan beri şifa dağıtan Kız Göle, Şifa ve Maarif Hamamları için her yıl binlerce kişiyi kendine çekiyor.
46. Samsun Ayvacık
Sadece Türkiye’den değil, dünyadan da doğa sevenlerin ve fotoğrafçılarının keşfetmesi gereken Karadeniz cennetlerine ev sahipliği yapan Ayvacık ilçesi, Samsun’a sadece 60 kilometre uzaklıkta. Yeşilırmak üzerine kurulmuş Suat Uğurlu Barajı Gölü ile iki bölüme ayrılan ve yemyeşil Karadeniz çam ormanlarıyla büyüleyici manzaralar sunan Ayvacık; baraj gölü kenarlarında uzanan iyi düzenlenmiş yürüyüş parkurları, donanımlı kamp alanları ve el değmemiş tabiat güzellikleri ile keyifli bir günübirlik gezi sunuyor.
Uzun tarihi M.Ö. 8000 yıllarına kadar uzanan Ayvacık’ta etkileyici bir ahşap cami olan Ulubelen Oyma Camii, ilk görmeniz gereken tarihi yapı. Suat Uğurlu Barajı Gölü’nün yanı sıra bölgedeki tek ada olmasıyla ünlü Kirazlı Adası ve Yeşilpınar Şelalesi’ne fotoğraf safarilerinin düzenlendiği ilçede yaylaları kuş bakışı izleyebileceğin yamaç paraşütü etkinliklerine katılabilir, balık avlama turları, kano gezileri ve rehberli doğa yürüyüşleri ile Karadeniz’in güzelliklerini keşfe çıkabilirsin.
47. Vezirköprü
Samsun’un bir başka tarihî ilçesi olan Vezirköprü, şehir merkezine 110 kilometre uzaklıkta ve hem kültür turları hem de doğa güzelliklerinden dolayı ziyaret ediliyor. Sarp kaya duvarları arasında benzersiz manzaralar sunan Vezirköprü Şahinkaya Kanyonu ise kaya tırmanma, dağcılık ve doğa yürüyüşleri için tüm dünyadan insanların ilgisini çekiyor.
Rehberli yürüyüşler ile yılın her mevsimi doğanın farklı tonlarını görebileceğin Vezirsuyu Tabiat Parkı, 1494 yılı yapımı tarihi Taceddin Paşa Camii, 1659 yılı yapımı Kale Camii ve 1662 yılında inşa edilen etkileyici Taş Medrese gibi Osmanlı dönemi mimari eserlerini de gezebileceğin ilçenin açık hava müzesini andıran sokaklarında ise klasik ahşap konaklar arasında keyifli yürüyüşler yapabilirsin.
48. Ladik
Samsun’da sadece 77 kilometre uzaklıkta yer alan Ladik ilçesi; gelişmiş turizm olanakları, her biri doğa harikası olan gölleri, şifalı kaplıcaları ve kayak merkezi ile her yıl binlerce turisti misafir ediyor. Ladik merkezine 10 kilometre uzaklıkta yer alan ve doğa gezilerinin değişmez adreslerinden biri olan Ladik Gölü’nde zengin balık çeşitliliğinden dolayı balık avlama turları ve yaz aylarında yelken ve kano gibi su sporları yapılıyor.
Sonbaharda sararmış yapraklarıyla harika fotoğraflar çekebileceğin Ladik Gölü’nün yamaçlarında yer alan Aktaş Yaylası ve Karadeniz’in en güzel yaylalarından biri olarak gösterilen Ladik Yaylası da yaz aylarında serin havanın tadını çıkarabileceğin yerlerden.
49. Tekkeköy
Samsun’a 15 kilometre uzaklıkta yer alan, dünyanın dört bir yanından tarih ve arkeoloji meraklılarını kendine çeken ilçede yerleşimin ilk insanlık tarihine kadar uzandığı tahmin ediliyor. Arkeolojik kazılarda bulunan paha biçilmez eserleri yakında görebileceğin Tekkeköy Mağaralarında aynı zamanda ilk insanların tasvir edildiği etkileyici heykelleri de görebilirsin.
50. Yakakent
Samsun ile Sinop sınırında bulunan ve Karadeniz kıyısında turistik olanakları ile dikkat çeken Yakakent ilçesi, M.Ö. 2. yüzyıla kadar uzanan zengin tarihiyle kültür gezilerinin de önemli adreslerinden. Yavuz Sultan Selim’in Çaldıran Seferi ile Osmanlı topraklarına katılan Yakakent, aynı zamanda Samsun’un denize sıfır tek ilçesi olması ile de ünlü.
Sessiz ve huzurlu atmosferi, sahil boyunca sıralanan salaş balık restoranları, deniz manzaralı yürüyüş ve bisiklet yolları ile yaz aylarının değişmez tatil merkezlerinden biri haline gelen Yakakent’te her bütçe ve zevke uygun otel bulabilirsin.
51. Alaçam
Samsun’a 78 kilometre uzaklıkta yer alan tarihi Alaçam ilçesi, hem büyüleyici kuş cennetleri ve el değmemiş doğal alanları hem de Lidyalılar ve Pers dönemlerine kadar uzanan tarihi hazineleri ile Samsun doğa ve kültür gezilerine değişmez adreslerinden. M.Ö. 5000 yıllarında Orta Asya göçleri ile ilk yerleşimin başladığı ilçede özellikle Hitit ve Selçuklu döneminden etkileyici yapılar dikkat çekiyor.
- yüzyıl mimarili tarihi bir binada hizmet veren Alaçam Mübadele Müzesi’ni mutlaka görmeni önerdiğimiz ilçede muhteşem gün batımları ile ünlü Geyikkoşan sahilinde ise hem harika fotoğraflar çekebilir hem de masmavi sularının tadını çıkarabilirsin.
Bafra, Engiz, Alaçam sınırları içinde yer alan ve Türkiye’nin en önemli tabiat harikalarından biri olan Kızılırmak Deltası Kuş Cennetini ve ülkemizin en büyük deltasında olan Kızılırmak Deltası’nda sıralanan 7 gölü de gezebileceğin Alaçam’da göl kenarında kamp yapabilir, doğa gezileri ve fotoğraf safarileri ile 300’den fazla kuş türünü yakından görerek harika fotoğraflar çekebilirsin.
52. Asarcık
Türkiye’nin en küçük ilçelerinden biri olan Asarcık, tarihî ve sessiz atmosferiyle şehrin gizli cennetlerinden. Samsun’a sadece 44 kilometre uzaklıkta yer alan ve tarihî yapıları ile dikkat çeken Asarcık, aynı zamanda her yıl eylül ayında gerçekleştirilen ve yağlı güreşlerden at yarışlarına kadar pek çok etkinliğin düzenlendiği panayırı için de sıkça ziyaret ediliyor.
İlçenin tarihî sokaklarında gezerken ahşap Gölgöl Camii gibi pek çok etkileyici yapı, Bizans döneminden kalan Ayaklıalan Kilisesi ve yüzlerce yıllık konakların güzel fotoğraflarını çekebilir, yerel restoranlarda Karadeniz lezzetlerinin tadına bakabilirsin.
53. Samsun 19 Mayıs
Samsun’a sadece 33 kilometre uzaklıkta yer alan ve her yarım saatte bir bulabileceğin minibüslerle kolayca ulaşabileceğin 19 Mayıs ilçesi, Karadeniz ile Canik Dağları arasında yer. Kilometrelerce uzanan sahil şeridinde pek çok güzel plaja ev sahipliği yapan 19 Mayıs ilçesinde bölgenin en güzel plajı olan Kumköy Plajı’na mutlaka uğramalı ve tertemiz denizin tadını çıkarmalısın.
- Mehmet döneminde Osmanlı topraklarına katılan ve Orta Asya’dan gelen Türkmenlerin ilk yerleştiği bölgelerden olan 19 Mayıs’ın ilçe merkezinde yer alan etkileyici saat kulesini inceledikten sonra bazı dönemler tabanı tamamen suyla kaplanan Galeriç Ormanını keşfe çıkabilir; doğa yürüyüşleri ve fotoğraf safarileri ile Nebiyan Dağı, Nebiyan Yaylası ve her mevsim etkileyici manzaralar sunan 1,5 metre derinliğindeki Balık Gölüne de uğrayabilirsin.
54. Çamgölü Mesire Alanı
Samsun’un Yakakent ilçesinde yer alan ve hem yerli hem de yabancı turistler tarafından özellikle yaz aylarında sıkça ziyaret edilen Çamgölü Mesire Alanı, Samsun-Sinop Yolu üzerinde yer alıyor. Yemyeşil çam ormanlarının masmavi Karadeniz ile birleştiği Çamgölü; deniz manzaralı mesire alanları, orman köşkleri, kilometrelerce uzanan yürüyüş yolları, şehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaşarak denizin tadını çıkarabileceğin gizli plajları ile yılın yorgunluğunu atabileceğin en güzel yerlerden.
Açık olduğu saatler
- 09.00-18.00
55. Fener Plajı
Samsun merkezinde denize girmek için en çok tercih edilen yer olan Fener Plajı, 250 metreye yakın uzunluğu ile küçük bir plaj olsa da ince kumlu sahili ve masmavi denizi ile görenleri kendine hayran bırakacak güzellikte. Sevdiklerinle güzel bir gün geçirebileceğin plajın çevresinde pek çok büyük otel, restoran ve kafe hizmet veriyor. Gün boyu Karadeniz’in tadını çıkardıktan sonra meşhur Karadeniz yemeklerinin tadına bakmadan günü kapatmamalısın.
56. İlkadım Anıtı
Samsun’un en hareketli yerlerinden İlkadım’da yer alan ve şehri gezen turistlerin mutlaka ziyaret ettiği İlkadım Anıtı, 1981-1982 yılları arasında ünlü heykeltıraş Hakkı Atamalı tarafından Atatürk’ün doğumunun 100. yılı anısına tasarlandı. Atatürk Bulvarı üzerinde hemen dikkatini çekecek olan çarpıcı anıt, Karadeniz kıyısından 150 metre içerideki iskelede taş bir blok üzerinde yükseliyor.
57. Çetinkaya Köprüsü
Etkileyici mimarisi ile Bafra ilçesinin sembolü haline gelen 1937 yılı yapımı Çetinkaya Köprüsü, Cumhuriyet Dönemi’nin en güzel eserlerinden biri olarak gösteriliyor. Beton köprü, 150 metre uzunluğunda ve 6 parçadan oluşuyor. Kemerli tasarımıyla ve özellikle gece aydınlatıldığında muhteşem manzaralarına şahit olabileceğin köprünün ayakları ise kesme taşlarla süslenmiş.
Kızılırmak üstünde yer alan ve düğün fotoğrafları çekmek için sıkça ziyaret edilen köprüden hem nehrin hem de Bafra’nın harika manzaralarını izleyebilirsin.
58. Karacaören Şelalesi
Doğa fotoğrafları çekmekten hoşlanıyorsan, Salıpazarı ilçesine bağlı Karacaören Köyü sınırlarında yer alan Karacaören Şelalesi’ne mutlaka uğramalısın. Görkemli kayalar arasından 92 metre yükseklikten dökülen bembeyaz sularıyla yılın her mevsimi etkileyici manzaralar sunan Karacaören Şelalesi, Samsun’un ekoturizm konusunda en önemli noktalarından biri.
Çevresi kızılçam, gürgen, kestane ve kayın ağaçları ile çevrili şelaleyi seyir teraslarından izleyebilir, yaz aylarında buz gibi kaya göletlerinde serinleyebilir ve yakındaki balık çiftliklerinde yöresel mezeler eşliğinde taze balıkların tadına bakabilirsin.
59. Hamamyağı Kaplıcası
Ladik ilçesinin en çok ziyaret edilen turistik noktalarından biri olan ve ilçe merkezine sadece 13 kilometre uzaklıkta yer alan Hamamyağı Kaplıcası, mineral bakımından çok zengin sulara sahip. Hamamyağı Kaplıcası dünyada çok az yerde bulunacak kalitedeki termal sularıyla yılın her ayı hem yorgunluk atmak isteyen hem de şifa arayan binlerce insanı misafir ediyor.
37 derece sıcaklığa sahip kaplıcanın suları başta eklem kireçlenmesi ve sinirsel hastalıklar olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi geliyor. Yüzlerce yıldır kullanılan ve Evliya Çelebi’nin kitabında da bahsettiği Hamamyağı Kaplıcası, vücudu tamamen yenilediği için gençlik suyu olarak da biliniyor.
60. Kabaceviz Şelaleleri
Samsun merkezine 50 kilometre uzaklıkta yer alan bir doğa harikası olan Kabaceviz Şelaleleri, fotoğraf safarileri ve doğa yürüyüşleriyle güzelliğini yakından görmeniz gereken yerlerden. Yaz aylarında dağcılık ve kampçılık gibi aktivitelerin yanı sıra rafting etkinliklerinin de düzenlendiği şelalelerin göletlerinde yüzerek buz gibi suların da tadını çıkarabilirsin.
Yazar Notu: Şelalenin suları yaz aylarında kurumaya başlıyor, ziyaret için ilkbaharı seçmelisin.
61. Engiz Aquapark
Samsun 19 Mayıs ilçesinde Engiz Çayı’nın yakınında kurulan Engiz Aquapark, hem yetişkinler hem de çocuklar için tasarlanmış farklı büyüklüklerdeki su kaydırakları, güvenlikli çocuk yüzme havuzları, eğlence havuzları, dinlenme havuzları, restoranları ve kafeleri ile yaz aylarında sevdiklerinle eğlenceli bir gün geçirmek için ziyaret edebileceğin sevilen yerlerden.
Açık olduğu saatler
- 09.00-18.00
62. Bulvar AVM
İlkadım ilçesinde 19 Mayıs Bulvarı üzerinde yer alan Bulvar AVM; Cumhuriyet Meydanı’na bakan restoranları, 45 mağazası, 1.400 m2 sosyal alanı, sinema salonları ve etkinlik alanlarıyla pek çok ödül kazanmış olup Samsun’un en popüler alışveriş merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor. Etkileyici heykelleriyle de dikkat çeken Bulvar AVM’ye merkezi konumundan dolayı kısa bir yürüyüşle ulaşabilirsin.
Açık olduğu saatler
- 10.00-22.00
63. Huzur Plajı
Samsun’un kilometrelerce uzanan sahiliyle ünlü Atakum ilçesinde yer alan ve özellikle yaz aylarında hem Samsun halkı hem de turistler tarafından sıkça ziyaret edilen Huzur Plajı, ince kumlu uzun sahili ve tertemiz deniziyle Samsun en sevilen plajlarından.
Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğin tesisleri, kafeteryaları, plaj boyunca uzanan yürüyüş yolları ve her damak tadına hitap eden restoranlarıyla sevdiklerinle güzel vakitler geçirebileceğin yerlerden.
64. Mert Plajı
Samsun merkezinde Sahil Yolu üzerinde yer alan Mert Plajı, tertemiz sahili ve denizinin yanı sıra hemen yanı başında yer alan su parkıyla da yaz aylarında oldukça hareketli. 20.000 m2 gibi geniş bir alana yayılan su parkında yetişkinler ve çocuklar için su kaydırakları, eğlence havuzları, çocuk havuzları, güneşlenme terasları, kafeteryalar ve duş gibi pek çok olanak bulunuyor.
65. Galeriç Ormanı
Türkiye’de çok az yerde görebileceğin subasar ormanlarından biri olan Galeriç Ormanı, özellikle ilkbahar aylarında orman tabanı tamamen suyla kaplandığında fotoğraf safarileri için ziyaret ediliyor. Samsun’un iki büyük subasar ormanından biri olan Galeriç Ormanı, benzersiz doğal güzelliğinin yanı sıra 35’e yakın kuş türüne de ev sahipliği yapıyor.
Ormanın bembeyaz çiçeklerle süslü yürüyüş yollarında keyifli geziler yapabilir; orman köşkleri ve seyir teraslarından tabanı sularla kaplanan ormanın eşsiz fotoğraflarını çekebilirsin.
66. İnci Plajı
Samsun-Sinop yolu üzerinde yer alan ve şehir merkezine sadece 5 kilometre uzaklıkta bulunan İnci Plajı, Samsun’un çok sevilen mavi bayraklı plajlarından biri. Atakum sahiline de sadece 3,5 kilometre uzaklıkta olan plaj, ince kumlu geniş sahili ve sığ deniziyle acemi yüzücüler ve çocuklu aileler için de güvenli bir yüzme deneyimi sunuyor.
67. Kirazlık Adası
Samsun’un Ayvacık ilçesinde yer alan ve 1975 ile 1981 yılları arasında Suat Uğurlu Barajının sularının bölgeyi kaplamasıyla oluşan Kirazlık Adası, yemyeşil manzarasıyla yerli ve yabancı turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Üzerinde hiçbir yapılaşma ve yerleşimin bulunmadığı Kirazlık Adası, küçük bir gölün ortasında çarpıcı bir manzara oluşturuyor.
Bölgedeki tek ada olmasıyla da ünlü Kirazlık Adası’na yaz aylarında kano, sandal veya teknelerle gidebilir, el değmemiş doğal güzellikler arasında küçük bir gezinti yapabilirsin.
68. Yeşilpınar Şelalesi
Ayvacık ilçesinin başka bir doğal güzellik olan Yeşilpınar Şelalesi, ilçe merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta. Selvi ve çam ağaçları arasında 50 metre yükseklikten dökülen irili ufaklı şelaleleriyle büyüleyici manzaralar sunan ve özellikle yaz aylarında piknik yapmak için tercih edilen Yeşilpınar Şelalesi, 2 kilometreyi bulan yürüyüş parkuru ile hafta sonları düzenlenen doğa gezilerinin de değişmez adreslerinden.
69. Sadi Tekkesi Kuvâyi Milliye Müzesi
Kurtuluş Savaşı ruhunu günümüze yansıtan etkileyici koleksiyonlarıyla görülmeye değer olan Sadi Tekkesi Kuvâyi Milliye Müzesi, Milli Mücadele döneminin önemli simgelerinden biri olan Şeyh Sadi Tekkesinin 2013 yılında restore edilmesiyle hizmete açıldı.
Kurtuluş Savaşı kararına Anadolu’da ilk destek veren yer olması ile ünlü Sadi Tekkesi, etkileyici taş ve ahşap mimarisi ile günümüze kadar ayakta kalmış bir mimari eser olarak da görülmeye değer güzellikte. İçerisinde Milli Mücadele dönemini yansıtan balmumu heykeller, belgeler, sunumlar bulunan ve İlkadım ilçesi Çifte Hamam Caddesi üzerinde yer alan müzeyi görmen gereken listesine almalısın.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- Pazartesi günleri kapalı
- Diğer günler 08.00- 17.00
Yazar Notu: Müzeyi gezmeden önce slaytı izlersen, müzeyi daha iyi anlayabilirsin.
70. Atakum Aquapark
Atakum’da çocuklu ailelerin en sevdiği eğlence merkezlerinden olan ve sadece 15 yaş altı çocuklara hizmet veren Atakum Aquapark, yetişkinlerin kullanmasının yasak olduğu havuzları, her yaş grubu çocuk için tasarlanmış su kaydırakları, güvenlikli çocuk ve bebek havuzlarıyla çok seviliyor.
Açık olduğu saatler
- Haftanın her günü 10.00- 20.00
Yazar Notu: Her çocuğa sadece bir yetişkin refakat edebiliyor.
71. Akalan Şelaleleri
Samsun’un doğal güzellikleri ile ünlü ilçesi Bafra’ya 43 kilometre uzaklıkta yer alan ve farklı büyüklüklerde 18 tane şelaleden oluşan Akalan Şelalelerini rehberli doğa yürüyüşleri ile keşfedebilirsin. Samsun’un sık ziyaret edilen tabiat harikalarından biri olarak yılın her mevsimi uğrayabileceğin ve yeşil ile mavinin buluştuğu büyüleyici doğa manzaralarına şahit olabileceğin Akalan Şelalelerinin çevresinde ise mesire alanları, yürüyüş parkurları ve fotoğraf çekebileceğin seyir terasları bulunuyor.
72. Fazıl Ahmet Paşa Medresesi
Samsun’un tarihi ilçelerinden Vezirköprü’de ismini verdiği Fazıl Ahmet Paşa Mahallesi’nde bulunan etkileyici bir mimari yapı olan Fazıl Ahmet Paşa Medresesi, hem mimari hem de tarih meraklılarının ilgisini çekecek özelliklere sahip. 1661 ile 1676 yılları arasında inşa edildiği düşünülen ve 2010 yılında restore edilerek ziyarete açılan medrese; etkileyici taş mimarisi, şadırvanlı avlusu, Osmanlı mimarisini yansıtan kubbeli tasarımı ve kilit taşlarından yapılmış pencereleri ile görülmeye değer güzellikte.
73. Samsun Kent Ormanı
19 Mayıs ilçesi sınırlarında yer alan Sarıgazel Ormanının bir parçası olan Samsun Kent Ormanı, 2005 yılında halka açıldı. Sessiz ve huzurlu ortamı, onlarca çeşit ağaç ve bitkiyle süslü 1,5 kilometrelik yürüyüş parkuru ile keyifle gezebileceğin kent ormanının 13 metre yükseklikteki gözetleme kulesine de mutlaka uğramalısın. Çam ormanları arasında uzanan mesire alanları, spor sahaları, yağmur barınakları ve çocuklar için eğlence parklarıyla çok sevilen ormanda tüm gün doğa ile iç içe keyifli zaman geçirebilirsin.
74. Bayraktepe Tabiat Parkı
2015 yılında tabiat parkı ilan edilerek doğal güzellikleri korunan ve Tekkeköy ilçe sınırlarında yer alan Bayraktepe Tabiat Parkı, Samsun’a sadece 10 kilometre uzaklıkta yer alıyor. İçerisinde kır bahçeleri, mesire alanları, spor sahaları, çocuk oyun alanları, bisiklet ve yürüyüş yolları bulabileceğin tabiat parkı doğa içerisinde keyifli zaman geçirmek isteyenlerin ilk tercih ettiği yerler arasında.
Yazar Notu: Geçici olarak kapalı.
75. Samsun Seyir Terası
Atakum ilçesinin panoramik manzaralarına hakim bir tepede 2018 yılında halka açılan Samsun Seyir Terası, sunduğu muhteşem manzarası ve tertemiz havasıyla kısa sürede çok popüler bir yer haline geldi. Çardaklar, çocuk oyun alanları, Karadeniz’in yöresel lezzetlerini tadabileceğin restoranlar ve Karadeniz çayları yudumlarken manzarayı izleyebileceğin kafelerin bulunduğu terasta Atakum’un kilometrelerce uzanan sahilinin ve eşsiz gün batımlarının fotoğraflarını çekebilirsin.
76. Adapark
Samsun’da 37 kilometre uzaklıkta Çarşamba ilçesinde yer alan ve şehrin en popüler dinlenme alanlarından biri olan Adapark; Kızılırmak Nehri boyunca uzanan geniş çim alanları, spor sahaları, nehir manzaralı yürüyüş parkurları, bisiklet yolları, gençlik merkezleri, tören ve çocuk oyun alanları ile hem spor yapmak hem de etkileyici Kızılırmak manzaralarının tadını çıkarmak için ilk uğraman gereken yerler arasında.
Yazar Notu: Çarşamba minibüslerini kullanarak ulaşım sağlayabilirsin.
77. Aktaş Yaylası
Büyüleyici pek çok yaylaya ev sahipliği yapan Samsun’da hem yemyeşil güzellikleriyle hem de oksijen seviyesi yüksek tertemiz havasıyla görülmeye değer olan ünlü Aktaş Yaylası, deniz seviyesinden 950 metre yükseklikte yer alıyor.
Asfalt yollar ile kolayca ulaşabileceğin yayla, Ladik Gölü’nün panoramik manzaralarını izlemek isteyen binlerce kişi tarafından da her mevsim ziyaret ediliyor. Aktaş Yaylası’nda çam ağaçları ve kır çiçekleri arasında keyifli yürüyüşler yapabilir, ahşap yayla evlerinde konaklayabilir ve her yaz düzenlenen yayla şenliklerinde eğlenceli zaman geçirebilirsin.
78. Havza Kaplıcaları
Samsun’un başka bir önemli ve çok ziyaret edilen kaplıcası da 2000 yıldır şifa dağıtan Havza Kaplıcaları. Kızıl Göle, Şifa, Maarif ve Aslanağzı hamamlarının bulunduğu bölge, her yıl binlerce insanı kendine çekiyor. Havza Kaplıcalarında termal oteller, sağlık tesisleri, termal havuzlar ve aile hamamları bulabilir; 53 derece sıcaklığa sahip ve sülfür, sodyum, kalsiyum bakımından zengin termal sularda pek çok rahatsızlığın için şifa bulabilirsin.
Yazar Notu: Samsun merkezden kaplıcalar bölgesine kalkan minibüsler ile ulaşım sağlayabilirsin.
79. Ladik Yaylası
Deniz seviyesinden 2.160 metre yükseklikte Akdağ eteklerinde kurulan Ladik ilçesi, yayla turizmi konusunda Samsun’un en gelişmiş yerleri arasında. Pek çok güzel yaylası olan ilçenin en ünlü yaylalarından biri olan Ladik Yaylası ise deniz seviyesinden 1500 metre yükseklikte yer alıyor.
80. Simenit Gölü
Yeşilırmak deltasında bulunan bir kıyı set gölü olan Simenit Gölü, özellikle sonbahar aylarında sunduğu kartpostal güzelliğindeki manzarasından dolayı hem doğa gezileri hem de fotoğrafçılık turlarının değişmez adreslerinden. Terme ilçesine sadece 25 kilometre uzaklıkta bulunan gölün su derinliği yaz aylarında 1 metre, kış aylarında ise 2 metreyi buluyor.
Özellikle turna ve kefal balıkları bakımından çok zengin olan Simenit Gölünde sandallarla gezebilir veya göl kenarında olta balıkçılığı yaparak sessiz ve huzurlu göl atmosferinin tadını çıkarabilirsin.
81. Akyol Lunapark
Samsun’un en sevilen eğlence merkezlerinden biri olan ve şehri gezen çocuklu ailelerin mutlaka uğradığı Akyol Lunapark, İlkadım ilçesi Atatürk Bulvarı üzerinde yer alıyor. Çarpışan arabalar, gondollar ve atlı karıncalar ile çocukluk günlerine geri döneceğin lunapark, birçok eğlenceli bölümüyle her yaş grubundan ziyaretçiye hitap ediyor.
Giriş ücreti
- Ücretsiz
Açık olduğu saatler
- 09.30-18.30
82. Karaboğaz Gölü
Alaçam ve Bafra ilçeleri arasında yer alan Karaboğaz Gölü, 420’ye yakın farklı kuş türü ile Kızılırmak Deltasının önemli noktalarından biri. Yılın her mevsimi doğa gezileri, fotoğraf safarileri ve kuş gözlemciliği gibi etkinlikler için ziyaret edilen gölün çevresini saran sazlık ve bataklıklarda ender görülen pek çok su kuşu ve göçmen kuşun fotoğraflarını çekebilirsin.
Dünyada nesli tükenmekte olan 24 kuş türünün 15 tanesine ev sahipliği yapan, Karadeniz’in tabiat cennetlerinden ve en önemli sulak alanlarından biri olan Karaboğaz Gölü, ekosistem ve biyolojik çeşitlilik bakımından son derece zengin olduğu için bilimsel araştırmalara da konu oluyor. Ağaç tepelerinde yuva yapmış leylekleriyle de ünlü gölün çevresinde ise su ürünleri tesisleri hizmet veriyor.
Zirkon Suit Otel’in Rehberi: Samsun’da Keşfedilecek Yerler
Zirkon Suit Otel, misafirlerine sadece konforlu bir konaklama sunmakla kalmaz, aynı zamanda keşfetmeye değer şehirler hakkında rehberlik eder. Bu doğrultuda, Karadeniz’in incisi Samsun’un tarihi ve doğal güzelliklerini tanıtmak amacıyla “Samsun’da Gezilecek Yerler Tam Listesi” başlıklı blog yazısını hazırladık. Atatürk’ün şehri olarak bilinen Samsun, tarihi dokusu, eşsiz doğası ve kültürel zenginlikleriyle ziyaretçilerine unutulmaz deneyimler sunmaktadır. Zirkon Suit Otel olarak, misafirlerimizin farklı destinasyonları keşfetmesine katkı sağlamak için bilgilendirici içerikler sunmaya devam ediyoruz.
Award Winning Produce
Order Online
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.