Siz de maceracı ruhunuzu doğa sporlarıyla besleyenlerden misiniz? Cevabınız “Evet!” ise trekking tam size göre bir spor olabilir. Hem doğada spor yapmaya hem doğayı keşfetmeye yarayan trekking, başından sonuna dek bazı adımlar takip edilerek yapılır. Gelin, trekking hakkında A’dan Z’ye tüm merak edilenleri birlikte inceleyelim.
Trekking Nedir?
Trekking, doğada belirlenen bir noktadan diğer noktaya belli bir grupla ya da bireysel olarak yapılan hafif tempolu yürüyüş olarak tanımlanır. Uygun ekipman seçildiğinde yılın her mevsimi yapılabilen trekking’de parkur olarak dağlık, ormanlık, yayla ve dere kenarı gibi farklı yükseklikte araziler seçilir. Belli noktalarda molaların verildiği trekking’de bir grup rehberi olur ve katılımcılar bu lideri takip ederek yürüyüş yaparlar. Yürüyüş, belirlenen rotaya göre birkaç saat sürebileceği gibi birkaç gün de sürebilir. Uzun süreli trekking yapacak olanların yanlarına konaklama için çadır ekipmanı da alması gerekebilir.
Trekking Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Trekking yaparken dikkat edilecek pek çok unsur bulunur. Grupta ister tecrübeli ister ilk kez trekking yapacak birisi olsun, şu unsurlara dikkat etmek gerekir:
- Trekking boyunca belli bir düzeni oluşturmak ve devam ettirmek için grup liderinin yönergelerine uyulmalı.
- Ekibin liderinden sonra gelen ve artçı olarak adlandırılan kişinin, rotadan kopan ya da geri kalan kişiyi haber vererek ekip içinde iletişimi sağlaması gerekir.
- Bir istek veya bir durum bildirilecekse ekip liderine doğrudan seslenmek yerine bir öndeki kişiye bu istek iletilir. İstek, sırayla ekip liderine kadar zincirleme bir biçimde ulaştırılır.
- Trekking yaparken molaların kısa tutulmasına ve direncin düşmemesi için sık sık mola verilmemesine özen gösterilmeli.
Trekking Yapacaklar Nasıl Hazırlanmalı?
Trekking yapacaklar için yolculuk kimi zaman gözde büyüyebilir. Çeşitli olumsuzluklarla karşılaşmamak için birtakım önlemler almak gerekir. Böylece yapacağınız trekking’den olabildiğince keyif alabilir ve bunu bir hobiye dönüştürebilirsiniz.
Rota Seçimi
Uygunluk durumunuza göre rotanızın süresini trekking öncesi belirlemeniz gerekir. Birkaç saatlik mi yoksa günübirlik bir rota mı seçeceksiniz? Eğer hafta sonu trekking yapmayı planlıyorsanız biraz daha uzun rotaları seçebilirsiniz. İlk kez trekking yapanlar daha kolay ve kısa parkurları seçebilir.
Kaliteli Ekipman Kullanın
Trekking yapmaya karar verdiğinizde fiziksel durumunuzun yolda uzun süre yürümeye alışkın olup olmamasını göz önünde bulundurmanız gerekir. Bu sayede yüksek kaliteli trekking ekipmanları seçerek rahat bir yürüyüş deneyimi yaşayabilirsiniz. Kıyafet seçiminde mevsime uygun olarak sizi terletmeyen ya da su ve rüzgâr geçirmeyen kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Ayakkabı olarak kalın tabanlı, yumuşak, kaymaz ve su geçirmez ayakkabılar tercih edilebilir.
Suyunuzun ve Yiyeceğinizin Tam Olduğundan Emin Olun
Trekking boyunca molalarda su kaybını önlemek için yanınıza yeteri miktarda su almalısınız. Uzun molalarda biten enerjinizi toplamak için tok tutan yiyecek ve içecekleri çantanızda taşımalısınız. Ani kan şekeri düşüşlerini hesaba katarak yanınızda çikolata, şekerleme ve kuruyemiş gibi yiyecekler taşıyabilirsiniz.
Hava Durumunu Takip Etmek
Trekking yapacağınız günün öncesinde hava durumunu takip etmeli ve hava durumuna göre kıyafet, ekipman ve rota uzunluğunu belirlemelisiniz. Olası olumsuz hava durumlarına karşı yedek ekipmanları da çantanıza ekleyebilirsiniz.
Trekking Çantasında Neler Olmalı?
Trekking yaparken kıyafet seçimi ve yiyecek içecek stoğu kadar bazı eşyaların çantanızda bulunması da önemli bir konu. Trekking esnasında çantanızda bulunması gereken diğer eşyalar şöyle sıralanabilir:
- Çorap,
- Güneş kremi,
- Güneş gözlüğü,
- Dudak nemlendiricisi,
- Havlu,
- İlk yardım kiti,
- Çakı,
- El feneri,
- Çakmak ya da kibrit,
- Termos,
- GPS cihazı ya da pusula,
- Sopa veya benzeri bir alet.
Bu malzemeler, rahat ve konforlu bir trekking deneyimi sunmanın yanında acil durumlarda ihtiyaç duyabileceğiniz ekipmanlar arasında yer alır.
Karamürsel Zirkon Suit Otel Tiny House ile Trekking’in tadını çıkartabilirsiniz.
Award Winning Produce
Order Online
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Pellentesque vestibulum aliquam cursus. Mauris molestie aliquam urna. Curabitur nec eleifend risus. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue. Integer eget libero sed elit pharetra ultricies eu in augue.